Het werken met PLA filament is voor veel gebruikers van 3D printers de methode van voorkeur. Het is het soort materiaal waarmee gemakkelijk te werken is. Het is bijvoorbeeld fijn om te weten dat het materiaal heel gemakkelijk te gebruiken in allerlei soorten printers. Dit heeft als voordeel dat sommige innovatieve technieken dus ook niet perse nodig zijn om direct het juiste ontwerp ermee te kunnen maken. Dit kan voor veel ontwerpers van grote warde zijn. Zeker in het begin levert dit veel op, maar ook later in het gebruik is dit van waarde te noemen voor iedereen.

PLA gemakkelijk gebruiken
Wie wil weten wat er mogelijk is met PLA filament, doet er goed aan de kenmerken eens te bekijken. Het gaat om het materiaal Poly Lactic Acid. Dat is dan ook eigenlijk geen plastic. Hoewel dit vaak wel gedacht wordt. Het is echter juist zo dat het een alternatief is voor dit materiaal. Het is wat gunstiger te gebruiken voor flexibele doeleinden. Dit komt door de goede eigenschappen van het materiaal. Zo is het gemakkelijker te kleuren met pigment. Zo zijn ontwerpen direct in de juiste kleur te maken. Dit is een groot voordeel van dit type materiaal te noemen.

De oorsprong van PLA
PLA filament is deels een natuurlijk materiaal. Het wordt namelijk gewonnen uit planten die rijk aan zetmeel zijn. Daardoor is het ook mogelijk om de ontwerpen die ermee gemaakt worden biologisch afbreekbaar te maken. De planten waar de stof uit komt zijn suikerriet en suikerbiet. Dit maakt het net wat vriendelijker voor het milieu. Op die manier is te zorgen dat het filament geschikt te maken is voor allerlei doelen. Dit is een belangrijk punt om mee te wegen wanneer een soort gekozen moet worden. Er zijn de nodige voordelen voor gebruikers.

Zelf PLA gaan gebruiken
Wie het maximale eruit wil halen, doet er goed aan PLA filament te overwegen als het juiste materiaal. Dat kan worden gedaan door de voordelen en nadelen naast elkaar te zetten. Daarnaast is het slim om alles ook even te vergelijken met de andere soorten filament die er zijn. Dit maakt het mogelijk om aan de hand van de bevindingen zelf te bepalen of dit het juiste materiaal is om mee te werken. Dat het ook gemakkelijk te kleuren is, speelt daarin natuurlijk ook wel een rol. Dit maakt het gebruik ervan alleen maar makkelijker voor alle verschillende soorten doelen.